ΕΕ: Λαθραίο ένα στα δέκα τσιγάρα

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 12:55

Το λαθρεμπόριο καπνού αποφέρει τεράστια κέρδη –ακόμη μεγαλύτερα από το εμπόριο ναρκωτικών– με αποτέλεσμα ο καπνός να αποτελεί το κατεξοχήν αγαθό που διακινείται παράνομα στην Ευρώπη.

Ένα στα δέκα τσιγάρα που πωλούνται στην ΕΕ έχουν εισαχθεί παράνομα και για το λόγο αυτό η ΕΕ ετοιμάζεται να αναλάβει δραστικά μέτρα, αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita.

Ένα από τα κύρια μέτρα που δρομολογεί η Κομισιόν είναι η αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνού από την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

Το λαθρεμπόριο καπνού αποφέρει τεράστια κέρδη –ακόμη μεγαλύτερα από το εμπόριο ναρκωτικών– με αποτέλεσμα ο καπνός να αποτελεί το κατεξοχήν αγαθό που διακινείται παράνομα στην Ευρώπη. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε φορά που ένα φορτηγό που μεταφέρει 100.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων καταφέρει να περάσει από την Πολωνία στη Βρετανία, οι λαθρέμποροι κερδίζουν 500.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στην ποινικοποίηση των δύο λαθρεμπορίων: η παράνομη διακίνηση καπνού τιμωρείται πολύ πιο ελαστικά σε σύγκριση με το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ σε πολλές χώρες το λαθρεμπόριο τσιγάρων αντιμετωπίζεται με ανοχή από τον κόσμο, εξηγεί ο Piotr Dziedzic από το Υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η ενίσχυση της φρούρησης των συνόρων της ΕΕ –και κυρίως των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας, σημειώνει η εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα