Morgan Stanley: Προς τα πού οδεύει η Ελλάδα;

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 16:29

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης η Morgan Stanley σε έκθεσή της με τίτλο: «Προς τα πού οδεύει η Ελλάδα;».

Επισημαίνει, ωστόσο ότι παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος μη εφαρμογής αυτών, καθώς η άσκηση αυστηρής πολιτικής στην παρούσα φάση ενδέχεται να παρασύρει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Η αμερικανική τράπεζα καλεί, επίσης, τους επενδυτές να μην αψηφούν τα ακραία σενάρια, καθώς είναι πιθανή μια περαιτέρω επιδείνωση των πολιτικών συνθηκών στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η Κομισιόν δείχνει το αυστηρό της πρόσωπο στην Ελλάδα με στόχο να τη νουθετήσει «για το καλό της».

Βεβαίως, δεν είναι δεδομένο ότι «κρίσεις χρέους» οδηγούν τις χώρες σε σπιράλ καθόδου. Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές της ελλείψεις, είναι πιθανό οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της να αυξηθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες να απαλειφθούν πιο γρήγορα.

Τέσσερις κίνδυνοι

Όσον αφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Morgan Stanley επισημαίνει τους εξής τέσσερις παράγοντες κινδύνου:

1. Η οικονομική προοπτική βάσει της οποίας καταστρώθηκε το ΠΣΑ είναι υπεραισιόδοξη. Η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, προβλέπει οριακή συρρίκνωση 0,3% το τρέχον έτος –εκτίμηση που δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.

2. Η υλοποίηση των διαφόρων μέτρων είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς η επιτυχία κάποιων μέτρων εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

3. Η ποσότητα των μέτρων είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα, για δύο λόγους: πρώτον, το ένα τέταρτο των εισοδηματικών μέτρων προβλέπουν ελάχιστες ή καθόλου διαθρωτικές αλλαγές. Δεύτερον, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής είναι πολύ πιο δύσκολη από την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των περικοπών κόστους, καθώς αυτές βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης.

4. Η επίδραση των διαφόρων μέτρων για τα προσεχή έτη δεν έχει ακόμη ελεγχθεί πλήρως. Παρά τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν για μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3%, το ΠΣΑ δεν διευκρινίζει ποια άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση του ρυθμού συρρίκνωσης του ελλείμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα