S&P: «Αρνητική» προοπτική για την ιαπωνική οικονομία

Αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκια
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 09:21
UPD:09:47

Σε «αρνητική» υποβάθμισε η Standard & Poor’s την αξιολόγησή της για την προοπτική της ιαπωνικής οικονομίας, επικαλούμενη τη μειωμένη ευελιξία στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Ο διεθνής οίκος διατήρησε πάντως σταθερή την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΑΑ για την Ιαπωνία.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα κοντά στο μηδέν τα επιτόκιά της, τονίζοντας ότι εμμένει στον στόχο της για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού τη στιγμή που η άνοδος του γιεν θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη στη χώρα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), Μασαάκι Σιρακάουα, και τα υπόλοιπα μέλη της τράπεζας αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα να διατηρήσουν τα επιτόκια στο 0,1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Χθες η ιαπωνική κυβέρνηση εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στα 973 τρισ. γιεν την επόμενη οικονομική χρήση. Ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, Γιοσίτο Σενγκόκουε, παραδέχθηκε μάλιστα ότι η οικονομική κατάσταση είναι «περισσότερο από πολύ σοβαρή – και τόσο άσχημη πέρα από κάθε λογική».

Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 1,325% στη 1:23 μ.μ. στο Τόκιο.

Σημειώνεται ότι η BOJ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το κινεζικό ΑΕΠ σε αύξηση 1,3% την οικονομική χρήση που ξεκινά την 1η Απριλίου, από 1,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% το επόμενο δωδεκάμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα