Προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις χωρών

Δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Γ. Σταρκ σε συνέδριο
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 10:44
UPD:12:27

Για τον κίνδυνο περαιτέρω υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις χωρών της Ευρωζώνης λόγω των ιδιαίτερα υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων προειδοποίησε σήμερα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ.

Μιλώντας σε συνέδριο, ο κ. Σταρκ τόνισε ότι «σε ορισμένες χώρες τα ελλείμματα του 2009 αναμένεται να διαμορφωθούν σε διψήφια νούμερα». «ΓιΆ αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν νέες υποβαθμίσεις χωρών και περαιτέρω αρνητικές αντιδράσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές», ανέφερε.

Τα σχόλια του Γιούργκεν Σταρκ έρχονται μετά από μια σειρά υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνούς οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας του διογκούμενου δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς φέτος, ωστόσο προειδοποίησε πως η αβεβαιότητα είναι υψηλή και πως η πορεία προς την ανάκαμψη θα είναι δύσκολη.

Στη διάρκεια του 2009, οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις ευρωπαϊκές χώρες αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω, σημειώνει η Fitch στην έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα με τίτλο «European Government Borrowing» (Δανεισμός των ευρωπαϊκών κρατών).

Παρότι το εύρος της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μειώνεται, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εμφανίζουν ελλείμματα και σε τέσσερα από αυτά (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά το 12%, τονίζει.

Η τάση αυτή δεν υποδεικνύει μόνο την κυκλικότητα της ύφεσης και την υπερβολική «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλά και την αναγνώριση της σπουδαιότητας που έχει η υγιής εικόνα των δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζει η Fitch.

Οι εκτιμήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα έχουν αναθεωρηθεί προς τα επάνω σε όλες τις χώρες εξαιτίας της σταθεροποίησης της παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την ανάκαμψη, αλλά και εξαιτίας της υπερβολικής εξάρτησης από τα συγκυριακά έσοδα από συγκεκριμένους κλάδους. Για πολλά κράτη, η αύξηση του κόστους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού θα επιφέρουν αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά.

Παρότι οι αγορές χρέους δεν επιβάλλουν δεσμευτικούς περιορισμούς στους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, η σχετική αποτίμηση είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των κρατών σε σύγκριση με το αρχικό στάδιο της κρίσης και, σύμφωνα με τη Fitch, η τάση αυτή θα συνεχιστεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα