ΠΟΞ: Πολλαπλό κοινωνικό θέμα από τη μείωση των δικαιούχων του ΟΕΕ

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 11:26

Την έκπληξή της για τη μείωση κατά 26% του αριθμού των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία ξενοδόχων, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί παράδειγμα αποσπασματικής ενέργειας προς αποφυγή.

Όπως αναφέρει η ΠΟΞ, «το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με το οποίο, το έτος 2009, δόθηκε η δυνατότητα σε 750 χιλιάδες δικαιούχους να πραγματοποίησουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια τόσο για τους δικαιούχους (από ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις), όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας που κατά τεκμήριο συμμετέχουν σ’ αυτό.

»¶λλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα επιδοτώντας τουρισμό τρίτης ηλικίας από την Ε.Ε. αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα, προσφέροντας συνάμα κοινωνικό έργο».

«Με έκπληξη -τονίζει η ΠΟΞ- πληροφορηθήκαμε την περικοπή κατά περίπου 26% του αριθμού των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος, για το έτος 2010, που αντιστοιχεί σε 200.000 λιγότερους κοινωνικούς τουρίστες. Η απόφαση αυτή, δε, ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διάλογο. Έτσι για μια υποτιθέμενη οικονομία στον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε. της τάξεως των, περίπου, 3 εκατ. ευρώ, δημιουργείται πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία αλλά και τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, απώλεια θέσεων εργασίας και φόρους».

Καταλήγοντας η ΠΟΞ επισημαίνει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. «Με τις σωστές αποφάσεις, σε διαβούλευση με τους φορεις, ο τουρισμός μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι δυστυχώς παράδειγμα αποσπασματικής ενέργειας προς αποφυγή», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα