Εκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου το Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 11:37
UPD:12:11

Στην έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου σχεδιάζει να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο με σκοπό την άντληση 3-5 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Σπύρος Παπανικολάου στο Reuters.

«Σχεδιάζουμε μία ακόμα κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο για να αντλήσουμε 3-5 δισ. ευρώ», ανέφερε στο πρακτορείο ο κ. Παπανικολάου. «Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από την υποδοχή της αγοράς», σημείωσε.

Χθες, η εμπιστοσύνη που επέδειξαν στην ελληνική οικονομία οι ξένοι επενδυτές αποδείχθηκε «ακριβή», καθώς προσφέρθηκε το ποσό-ρεκόρ των 25 δισ. ευρώ για την απόκτηση των πενταετών ομολόγων, παρά το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Το Δημόσιο απορρόφησε ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3-5 δισ. ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,22%, πολύ υψηλότερο από το 4,99% με το οποίο είχαν τιμολογηθεί τον Απρίλιο του 2009 τα αντίστοιχα ομόλογα.

Επίσης, το επιτόκιο είναι αυξημένο κατά 350 μ.β. πάνω από τα mid-swaps και κατά 390 μ.β. πάνω από το γερμανικό πενταετές. Ικανοποίηση εξέφρασε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ωστόσο το υψηλό κόστος, που το αποδίδει στο έλλειμμα αξιοπιστίας.

Η πώληση του 5ετούς ομολόγου καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι με βεβαιότητα σε θέση να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της το 2010, τονίζει στέλεχος της Moody's.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα