Oι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του Νταβός

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 11:30

Αρχίζει σήμερα στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός στην Ελβετία το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή περίπου 2.500 κορυφαίων πολιτικών, τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η διαμάχη σχετικά με τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί η ομιλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, γνωστού υπέρμαχου της ρύθμισης και του κρατικού παρεμβατισμού, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει τις πιέσεις προς τις τράπεζες.

Εξάλλου πολλές από τις προγραμματισμένες συζητήσεις με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να οδηγήσουν σε διαμάχες μεταξύ τραπεζιτών και ρυθμιστικών αρχών.

Κορυφαία στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων προειδοποιούν τους πολιτικούς ότι αυτό που οι πρώτοι ονομάζουν «λαϊκίστικη επίθεση στον χρηματοοικονομικό τομέα» μπορεί να εμποδίσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, εκφράζοντας ανησυχία για τα σχέδια Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι τραπεζίτες και τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων κυριαρχούσαν στο φόρουμ, ωστόσο η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αντιστροφή των όρων, με τους πολιτικούς, τους εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών και τους κεντρικούς τραπεζίτες να θέτουν την ατζέντα.

Πολλοί από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν και της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον δεν θα παραστούν στο φετινό φόρουμ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Πηγές: Reuters, BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα