BofA-Merrill Lynch: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 14:47

Εξαιρετικά μικρό θεωρεί το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας μας η BofA-Merrill Lynch, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον κίνδυνο μετάδοσης (contagion risk), κυρίως επειδή οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα επιτρέψουν ντόμινο πτωχεύσεων εντός της ευρωζώνης.

Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την BofA-Merrill Lynch, είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη παρέμβαση «διάσωσης». Ιδιαίτερα απίθανο θεωρεί, επίσης, το ενδεχόμενο πτώχευσης εντός της ευρωζώνης, ή αποπομπής της χώρας και πτώχευση εκτός της ευρωζώνης.

«Διατηρούμε την πεποίθησή μας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει μόνη της τη χρηματοδότηση που χρειάζεται. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην πρόσβασή της στις κεφαλαιαγορές και εκτιμούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει την πτώχευση», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Εάν επαληθευτεί το πλέον απίθανο σενάριο, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα απλώσουν χείρα βοηθείας στη χώρα μας, υπό επαχθείς, ωστόσο, όρους.

Ανοιχτό αφήνει, ωστόσο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει αφορμή νέου κύματος αναστάτωσης στην αγορά, παρά το μικρό της μέγεθος. Η πρόσφατη εκτίναξη των spread των ελληνικών CDS στις 365 μ.β. έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, οι οποίοι διερωτώνται εάν μπορεί η Ελλάδα να επιφέρει κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Εφόσον η Ελλάδα ξεπεράσει μόνη της την κρίση, όπως θεωρείται πιο πιθανό, το μέλλον θα συνεχίσει να επιφυλάσσει δυσκολίες για τους επενδυτές, προειδοποιεί η τράπεζα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία τους.

Το πιθανότερο είναι ότι τα ευρωπαϊκά ιδρύματα θα εξακολουθούν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για διόρθωση παρά «πασάλειμμα» των δημοσιονομικών της. Παράλληλα, προβλέπεται παραμονή του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο χρυσός θα παραμείνει μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση, εναλλακτική στο ευρώ, σημειώνει η BofA-Merrill Lynch.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα