Σχ/ν για τις προμήθειες στα νοσοκομεία

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 17:00

Σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση κατά το προσεχές δίμηνο, σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης του συστήματος προμηθειών και πάταξης των υπερτιμολογήσεων, ανακοίνωσε η yπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα καθιερώσουν ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραγγελιών, καθώς και ειδική νοσοκομειακή συσκευασία για τα φάρμακα.

Το σύστημα προμηθειών είναι, είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου,ο βασικός υπεύθυνος για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την υπουργό τα χρέη ανέρχονταν κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ(2005-2009) σε 6,2 δισ.. Από αυτά, πρόσθεσε, έχει πληρωθεί 1,2 δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση.

«Ειδικά για τα αναλώσιμα, οι τιμές είναι πέντε και έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ακύρωσε συμβάσεις της ΝΔ για 12,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τη νέα γρίπη, οι οποίες, στην πορεία, αποδείχθηκαν αχρείαστες, με τη χώρα να έχει εξασφαλίσει ένα απόθεμα 3,5 εκατ. εμβολίων.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η υπουργός σε σχέση με την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για την λειτουργία των ανενεργών μονάδων εντατικής θεραπείας.

«Από τις 150 κλίνες που παρέμεναν ανενεργές, λειτουργούν 83 σε 27 νοσοκομεία της χώρας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου να λειτουργούν όλες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα