Πορτογαλία: Δέσμευση Σόκρατες για τιθάσευση του ελλείμματος

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 20:50

Αποφασισμένος να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στη χώρα του κάτω από το 3% το 2013 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, υπενθυμίζοντας στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου ότι, όταν αυτό χρειάστηκε πάλι -το 2005-, «το κατόρθωσε».

«Κι άλλοτε συνέβη...τότε έλυσα αυτήν την άσκηση. ¶ρα, γνωρίζω να το κάνω αυτό κι είμαι αποφασισμένος να το επαναλάβω», τόνισε ο κ. Σόκρατες.

Η πορτογαλική κυβέρνηση μόλις παρουσίασε στο κοινοβούλιο το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, που «παραλαμβάνει» από πέρυσι ένα κρατικό έλλειμμα +9,3% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί έλλειμμα +8%.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο στόχος για φέτος είναι το έλλειμμα να πέσει στο +8,3% -στο δημόσιο μία πρόσληψη για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις, αλλά και καθήλωση των αποδοχών.

«Το περυσινό έλλειμμα χρειάστηκε για να ανταπεξέλθουμε στη σοβαρότατη κρίση, που αν δεν 'συνδυαζόταν' με αυξημένες κρατικές δαπάνες, θα εξελισσόταν σε μία καταστροφή» της πορτογαλικής οικονομίας, ανέφερε τέλος ο κ. Σόκρατες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα