Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 05:30
UPD:05:44

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και το δολάριο ισχυροποιήθηκε εν μέσω ενδείξεων ότι τα κέρδη ανακάμπτουν και η Federal Reserve θα χαλαρώσει τα μέτρα καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού και οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στις 118,83 μονάδες στις 12:05 μ.μ. στο Τόκιο με τρεις μετοχές να σημειώνουν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση. Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών έναντι του ευρώ πριν από την έκθεση που προβλέπεται να δείξει ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών. Ο χαλκός οδήγησε τις απώλειες μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων εν μέσω ανησυχιών ότι οι περικοπές στην οικονομία της Κίνας θα περιορίσουν τη ζήτηση για τα μέταλλα.

Ο περιφερειακός δείκτης όδευε να αντιστρέψει τις απώλειες οκτώ ημερών, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από τον Μάϊο του 2004. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,3%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,7%. Ανοδο 1,5% σημείωσε ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,5%, καθώς η Fed επανέλαβε την δέσμευσή της να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,3982 ανά ευρώ από 1,4024 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του στο 1,3938, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Ιουλίου. το δολάριο ισχυροποιήθηκε στα 90,32 γιέν από 90 γιέν.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, καθώς αμερικανική έκθεση έδειξε ότι τα αποθέματα της βενζίνης αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 22 μηνών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 73,78 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 9:27 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,04 δολ., φθάνοντας στα 73,67 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 1,9% φθάνοντας στα 7.095 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME), κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός καθώς η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο, λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον δανεισμό και να κατευνάσει την ανάπτυξη της οικονομίας της. Το μέταλλο απώλεσε 4,9% σε τρεις μέρες. Το αλουμίνιο υποχώρησε 1,6% φθάνοντας τα 2.145 δολ. ο μετρικός τόνος καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε για τρίτη ημέρα έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων του κόσμου. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός στα 1.086,50 δολ. η ουγγιά.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα