Νταβός: «Στη σωστή κατεύθυνση» οι εξαγγελίες Ομπάμα για το εμπόριο

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 14:14
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Yπέρ των εξαγγελιών Ομπάμα για την αύξηση του εμπορίου και το διπλασιασμό των εξαγωγών τάχθηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί από το Νταβός, ενώ οι τραπεζίτες εξαπέλυσαν πυρά εναντίον των σχεδίων του για τη διάσπαση των τραπεζών.

«Εντόπισα περισσότερη προσοχή στην πλευρά της μακροοικονομίας στις προθέσεις του – η αύξηση των εξαγωγών είναι ένας τρόπος να τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Σε αυτόν τον τομέα αυτά που διάβασα στην ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Λαμί.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Wall Street που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών Ομπάμα για τις τράπεζες.

Ο Χάουναρντ Λούτνικ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Cantor Fitzgerald έκανε λόγο για «λαϊκίστικο πόλεμο κατά των τραπεζών».

«Ωραία είναι να επιτίθεσαι στις τράπεζες όταν δεν κερδίζεις στον τομέα της υγείας», όπως δήλωσε με μια δόση ειρωνείας στο Reuters.

«Όπως όλα τα σχέδια για ενίσχυση της ρύθμισης, είναι ανησυχητικό γιατί δεν ξέρεις αν θα είναι ένα τανκ που εξαπολύει πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Είναι πολύ δημοφιλές να χτυπάς τις τράπεζες αλλά να ξεχνάς ότι εκείνες ωθούν την οικονομία, παρέχουν ρευστότητα και χρηματοδότηση σε όσους θέλουν να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους», συμπλήρωσε.

Χθες, κορυφαία στελέχη προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι μία μη συντονισμένη, ισχυρή επίθεση εναντίον του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να καταφέρει πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη.

«Δεν έχουμε ακούσει ακόμα τις λεπτομέρειες», δήλωσε για τα σχέδια Ομπάμα ο Τζον Στουντζίνσκι από τη Blackstone. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την εκτέλεση. Πάντως οι αγορές είναι μάλλον ανακουφισμένες που (ο Ομπάμα) δεν εξαπέλυσε νέα πυρηνική επίθεση εναντίον της Wall Street».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα