Economist: Τρόπους διάσωσης της Ελλάδας αναζητά η ΕΕ

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 15:41
UPD:15:42

Ενώ μέχρι σήμερα τους κύκλους των Βρυξελλών βασάνιζε το ερώτημα πόσο διατεθειμένοι είναι οι εταίροι να «διασώσουν» την Ελλάδα, σήμερα όλοι προσπαθούν να βρουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν τη χώρα, αναφέρει το blog του Economist.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν κατονομάζει το βρετανικό περιοδικό, ο στόχος της χώρας μας για μείωση του ελλείμματος στο 3% την επόμενη διετία δεν είναι πειστικός και για το λόγο αυτό αναμένεται επιδείνωση του κλίματος. «Χρειάζονται τη βοήθειά μας», δήλωσε αναφερόμενος στους Έλληνες, με τη μορφή «εξωτερικής βοήθειας», θεωρώντας ότι η κατάλληλη χρονική στιγμή θα είναι τους προσεχείς μήνες.

Για τους αξιωματούχους της Ευρώπης η παρέμβαση του ΔΝΤ θεωρείται αδιανόητη, κυρίως γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρούνταν «βαθιά υποτιμητική», υποστηρίζει ο Economist. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το ΔΝΤ παρέχει συστάσεις σε επίπεδο τόσο δημοσιονομικής όσο και νομισματικής πολιτικής, η οποία όμως στην περίπτωση της Ελλάδας χαράσσεται κεντρικά από την ΕΚΤ. Όπως είναι προφανές η ΕΚΤ δεν μπορεί να προσαρμόσει την πολιτική της στις προσταγές του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές του βρετανικού περιοδικού, στους κύκλους των Βρυξελλών συζητούνται δύο τρόποι χορήγησης χρημάτων στην Ελλάδα. Μια πρόταση είναι η προκαταβολική εκταμίευση προγραμματισμένων κονδυλίων που θα παρέχονταν ούτως ή άλλως στη χώρα ή, εναλλακτικά, η εκταμίευση δανείων από τα ιδρύματα κρατικών αποταμιεύσεων των κρατών μελών.

«Δεν υπάρχουν ταμπού στον τρόπο με τον οποίο θα χορηγηθούν χρήματα στην Ελλάδα, εκεί που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι να μην πληγεί η αξιοπιστία του ευρώ», καταλήγει το περιοδικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα