Κίνα: Προς μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 19:12

Έτοιμη να υιοθετήσει μια νομισματική πολιτική «πιο ευέλικτη» ανάλογα με τις «συνθήκες» είναι η Κίνα, όπως δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της χώρας Λι Κεκιάνγκ.

«Θα διατηρήσουμε τη συνέχεια και τη σταθερότητα στις μακροοικονομικές πολιτικές μας, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια ενεργό δημοσιονομική πολιτική και μια νομισματική πολιτικής με μέτρια ευελιξία και θα κάνουμε αυτές τις πολιτικές καλύτερα στοχευμένες και πιο ευέλικτες για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες», ανέφερε ο Κινέζος αξιωματούχος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Το Πεκίνο κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ότι διατηρεί το νόμισμά του σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο για να βοηθήσει τις εξαγωγές του.

Η δήλωση του Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, δεν αναφέρεται άμεσα σε χαλάρωση του παρόντος συναλλαγματικού ελέγχου, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια εξέλιξη.

Σημείωσε επίσης ότι το Πεκίνο είναι «πεπεισμένο ότι μπορεί να διατηρήσει την ταχεία και σταθερή ανάπτυξη», ενώ πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας και διολίσθησης των τιμών.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα