Ανοδος του αργού

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 08:00
UPD:08:13

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις μέρες κινήθηκε το αργό καθώς οι διαπραγματευτές θεώρησαν ελκυστικά τα συμβόλαια του καυσίμου μετά από περίπου τρεις εβδομάδες απωλειών, στοιχηματίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε λίγο πιο πάνω από τα 74 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και τη μείωση της ανεργίας. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771460 . Την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 470.000, σημειώνοντας μείωση για πρώτη φορά σε τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 39 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 74,03 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκε στα 73,77 δολ. στις 12:19 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το αργό υποχώρησε 3 σεντς, κλείνοντας στα 73,64 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Δεκεμβρίου.

Το πετρέλαιο ανακάμπτει μετά από απώλειες περίπου 11% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Η Saudi Arabian Oil Co., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αργού στον κόσμο, άρχισε να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα αντί στις ΗΠΑ. Η ασιατική χώρα, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τις εξαγωγές κατά 1,5% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 13 Φεβρουαρίου, μετά την συνεχιζόμενη ζήτηση από την Ασία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Oil Movements.

Οι 12 χώρες-μέλη του Οργανισμού που αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, θα εξάγουν 23,21 εκατ. βαρέλια ημερησίας τον μήνα που λήγει στις 13 Φεβρουαρίου έναντι 22,87 εκατ. ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Χάλιφαξ της Αγγλίας.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 33 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 72,46 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 12:17 μ.μ. το μπρεν διαπραγματεύθηκε στα 72,25 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 11 σεντς, φθάνοντας στα 72,13 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα