Οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης –Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία– δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο σε επίπεδο δημοσιονομικών, αλλά και ανταγωνιστικότητας, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξής του στο σημερινό τεύχος της αυστριακής εφημερίδας Der Standard ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
«Χάνουν μερίδιο αγοράς από την Κίνα και αυτό ήταν ένα πρόβλημα που προϋπήρχε της κρίσης. Οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από την παραγωγικότητα. Τα εν λόγω κράτη χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης», τόνισε.
«Οικονομικά ευάλωτες» χαρακτηρίζει, επίσης, ο κορυφαίος οικονομολόγος τις χώρες της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. «Πιστεύω ότι οι ισορροπίες παραμένουν ευάλωτες στα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με ελάχιστες εξαιρέσεις», επισήμανε. «Το χρηματοοικονομικό σύστημα, η δανειακή επιβάρυνση και τα υπερτιμημένα νομίσματα παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα», τόνισε.
Οι δυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή – UniCredit, Erste Group Bank και Raiffeisen International– αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ζημιές από μη αποπληρωμή των δανείων τους, επισημαίνει. «Μέχρι στιγμής τα προβλήματα είχαν κατασταλεί –αναμένονται, όμως, πολύ μεγαλύτερες ζημίες από εδώ και στο εξής», προειδοποίησε ο κ. Ρουμπινί.
Σύμφωνα με Αμερικανό οικονομολόγο, το ότι η περιοχή δεν είναι ομοιογενής αποδεικνύεται από τις καλύτερες επιδόσεις που σημειώνουν στην οικονομία η Πολωνία και η Τσεχία.