Γ. Παπανδρέου: Πηγή δύναμης και ευστάθειας η ευρωζώνη

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 13:49

«Δεν γνωρίζαμε ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο δύσκολη, όσο πιστεύαμε στην αρχή, αλλά γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές και αυτή είναι η εντολή που λάβαμε από τον Ελληνικό λαό. Έχουμε την ευρύτερη υποστήριξη του Ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη αποτελεί πλαίσιο προστασίας και συνάμα πηγή δύναμης και ευστάθειας για τις χώρες-μέλη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο CNBC και τον δημοσιογράφο Ross Westgate. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αλλαγές θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως της ύπαρξης ευρωομολόγου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNBC:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε εκλεγεί με εντολή αλλαγής. Δεν γνωρίζαμε ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο δύσκολη, όσο πιστεύαμε στην αρχή, αλλά γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές και αυτή είναι η εντολή που λάβαμε από τον Ελληνικό λαό. Έχουμε την ευρύτερη υποστήριξη του Ελληνικού λαού.

Θα είναι πράγματι επίπονο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή την αλλαγή, γιατί γνωρίζουμε ότι στο τέλος, θα είναι προς όφελος του Ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας, να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία. Η Ελλάδα διαθέτει έναν σπουδαίο λαό, αλλά και μεγάλες προοπτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπατε, είναι και ζήτημα της Ευρωζώνης επίσης. Ο κόσμος σας εστιάζει στην Πορτογαλία και στην Ισπανία επίσης. Αυτό ενδυναμώνει την συζήτηση και θα υπάρξει πραγματική διαμάχη για το αν θα πρέπει να εκδοθούν ομόλογα της Ευρωζώνης.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι, αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης. Πρωτίστως, πιστεύω ότι το γεγονός ότι έχουμε την Ευρωζώνη αποτελεί πλαίσιο προστασίας για τις χώρες μας, καθώς και πηγή δύναμης και ευστάθειας για τις χώρες μας. Αυτό είναι το πρώτο που πιστεύω.

Υπάρχουν και τομείς της Ευρωζώνης, που πρέπει να ολοκληρωθούν. Όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχετε τα ομοσπονδιακά ομόλογα, υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ευρωομολόγων. Αυτό βέβαια είναι ένα επίμαχο ζήτημα.

Εγώ προσωπικά, θέλω στο σημείο αυτό να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε αλλαγές στη χώρα μας και ότι θα τις συνεχίσουμε, ανεξαρτήτως της ύπαρξης του ευρωομολόγου, και θα τις πετύχουμε. Αλλά πιστεύω ότι στο μέλλον θα αποτελεί μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα