«Καμπανάκι» Ομπάμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Απειλή για την ανάκαμψη
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010 15:03
UPD:17:40

Το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2011 (αρχίζει την 1η Οκτωβρίου).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε χθες την υπόσχεσή του να κάνει κορυφαία προτεραιότητά του κατά το 2010 τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας όμως παράλληλα πόσο κρίσιμο είναι να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε την εβδομαδιαία ομιλία του από το ραδιόφωνο και το Ίντερνετ για να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς τις διάφορες προτάσεις που έκανε την τελευταία εβδομάδα για να δώσει ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και για να συγκρατηθεί το έλλειμμα που φτάνει τα 1,4 τρισ. δολ. και εν όψει της ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2011, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελλείμματος.

«Καθώς εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε δουλειές, έχει κρίσιμη σημασία να συγκρατήσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσωρεύουμε εδώ και υπερβολικά πολύ χρόνο -ελλείμματα που δεν θα βαρύνουν απλώς τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά θα βλάψουν τις αγορές μας, θα ανεβάσουν τα επιτόκιά μας και θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψή μας αυτήν ακριβώς τη στιγμή» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2011.

Σύμφωνα με τους New York Times, στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί η δαπάνη 25 δισ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας σε πολιτείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τη χρηματοδότηση ή την αύξηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων του υπουργείου Ενέργειας, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα και την Δημογραφική Υπηρεσία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την αύξηση κατά 6% του ποσού που διατίθεται για επιστημονική έρευνα. Επίσης θα προβλέπονται κεφάλαια για στρατιωτικά προγράμματα, όπως τις ειδικές δυνάμεις, τα ελικόπτερα Black Hawk και Chinook και το μαχητικό F-35.

Περικοπές αντίθετα θα ισχύσουν για άλλα προγράμματα και υπηρεσίες. Ετσι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα σχέδια της NASA για μια νέα αποστολή στη σελήνη θα ακυρωθούν, ενώ θα μειωθεί η χρηματοδότηση για ορισμένα δημόσια έργα από το Μηχανικό του Στρατού.

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα προτείνει τριετές "πάγωμα" των δαπανών για ορισμένα εγχώρια προγράμματα ώστε να εξοικονομηθούν 250 δισ. δολάρια ως το 2020.

Σύμφωνα με τους New York Times, oι δαπάνες για τις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν περικοπές θα μειωθούν στα 447 δισ. δολάρια ως το 2013, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 10 δισ. δολ. το επόμενο οικονομικό έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα