Κίνα: Διατήρηση της βιομηχανικής ανάπτυξης

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 05:59
UPD:06:09
REUTERS/STR

Διατηρήθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγές σημείωσαν άνοδο και οι πιέσεις του πληθωρισμού αυξήθηκαν, όπως έδειξαν σήμερα δύο εκθέσεις.

Ο Purchasing Managers’ Index της HSBC Holdings Plc και ο Markit Economics αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Αλλη έκθεση της Federation of Logistics and Purchasing, έδειξε για δεύτερη φορά οικονομική ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008.

Ο δείκτης Shanghai Composite Index των μετοχών υποχώρησε 1,5% στις 10:55 π.μ., διευρύνοντας τις απώλειες του έτους στο 10%.

Ο δείκτης της HSBC εποχιακώς προσαρμοσμένος αυξήθηκε στο 57,4 από 56,1 τον Δεκέμβριο και η έκθεση έδειξε ότι οι δείκτες εισροής και παραγωγής αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν «κοντά σε επίπεδα ρεκόρ» σύμφωνα με ανακοίνωση στο Web site του Markit.

Στο μεταξύ κυβερνητική ανακοίνωση για τον PMI έδειξε μείωση στο 55,8 (εποχιακώς προσαρμοσμένος) από το 56,6 τον Δεκέμβριο. Η αύξηση της παραγωγής μειώθηκε, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό.

Η οικονομία της Κίνας – η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο – ενδέχεται να αποκτήσει δυναμική αυτό το τρίμηνο καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκα 30% καθιστώντας την αύξηση των επιτοκίων πιο πιθανή καθώς αυξάνει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την China International Capital Corp. Σύμφωνα με τη Nomura η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα έχει φέτος ρυθμό 10,5% έναντι ανάπτυξης 4,2% της παγκόσμιας οικονομίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα