Σε χαμηλά οκταμήνου ο δείκτης PMI

Υποχώρησε στις 46,8 μονάδες τον Ιανουάριο
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 11:29
UPD:12:24

Στις 46,8 μονάδες υποχώρησε τον Ιανουάριο, έναντι 48,8 μονάδων το Δεκέμβριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποδεικνύοντας ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει την ύφεση, την πρώτη των τελευταίων 16 ετών, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα, βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009, παραμένοντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Αντιθέτως, ο δείκτης ΡΜΙ στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο ετών στις 52,4 μονάδες.

Το σύνολο των εισερχόμενων νέων εργασιών των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε σταθερά τον Ιανουάριο – με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με παρόμοιο ρυθμό. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η εγχώρια ζήτηση όσο και η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, με τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό να καταγράφει και πάλι την υψηλότερη τιμή. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι οι δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως ήταν ο κύριος παράγοντας της πρόσφατης υποχώρησης της παραγωγής και των παραγγελιών.

Τα στοιχεία της έρευνας για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI υπέδειξαν την ύπαρξη πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου διεξαγωγής της έρευνας, ενώ τόσο οι ανεκτέλεστες εργασίες όσο και τα επίπεδα στελέχωσης εξακολούθησαν να μειώνονται. Η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν αξιοσημείωτη και σίγουρα η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν την πτώση των ανεκτέλεστων εργασιών με τη μείωση του φόρτου εργασίας. Η μείωση των θέσεων εργασίας ήταν λιγότερο σημαντική, ενώ ο σταθερός ρυθμός περικοπών ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο συρρίκνωσης που καταγράφηκε στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2009. Οι εταιρείες επισήμαναν σχετικά την υιοθέτηση αυστηρότερης πολιτικής περιορισμού του κόστους.

Καθώς ο όγκος εργασιών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, οι εταιρείες εφάρμοσαν πολιτική αποθεματοποίησης με σκοπό τον περιορισμό του κόστους τον Ιανουάριο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών να υποχωρήσει με σημαντικό ρυθμό. Η πρόσφατη μείωση των αγορών προμηθειών ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα πρώτων υλών εξακολούθησαν να μειώνονται, ενώ βελτιώθηκε και πάλι η μέση απόδοση των προμηθευτών. Οι χρόνοι παράδοσης των πρώτων υλών από τους προμηθευτές μειώνονται κάθε μήνα διεξαγωγής της έρευνας, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο του 2008.

Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ακόμα μία αύξηση του μέσου κόστους των προμηθειών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η αύξηση των τιμών εισροών ήταν ραγδαία και σε γενικές γραμμές παρόμοια με το ρυθμό που καταγράφηκε το Δεκέμβριο. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών συνέτειναν στην αύξηση του κόστους. Ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν κυρίως το υψηλότερο κόστος των μετάλλων, των πλαστικών, του χαρτιού, του βαμβακιού, των υλικών συσκευασίας και διαφόρων τροφίμων.

Τα μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων τούς εμπόδισε να αυξήσουν τις χρεώσεις τους τον Ιανουάριο. Αντιθέτως, οι τιμές εργοστασίου μειώθηκαν για δέκατο έκτο συνεχή μήνα. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν ακόμα μία σταθερή μείωση των τιμών εκροών των Ελλήνων κατασκευαστών.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit δήλωσε τα εξής:

«Το ξεκίνημα του καινούργιου έτους δε φάνηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας. Η επιταχυνόμενη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης είχαν ως αποτέλεσμα ο κύριος δείκτης PMI να υποχωρήσει καταγράφοντας χαμηλό οκτώ μηνών. Εν τω μεταξύ, καθώς ο ισχυρός ανταγωνισμός και οι δυσοίωνες συνθήκες ζήτησης κατέστησαν αδύνατη την αύξηση των χρεώσεων, οι εταιρείες κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος.

ΠαρΆ όλΆ αυτά, η πρόσφατη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν περισσότερο μέτρια σε σύγκριση με το μέσο ρυθμό υποχώρησης που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά η έναρξη της μεγάλης κρίσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα