Σε επίπεδα-ρεκόρ θα «σκαρφαλώσει» το αμερικανικό έλλειμμα

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 17:26
UPD:18:01

Στα πρωτοφανή επίπεδα των 1,56 τρισ. δολαρίων θα εκτοξευτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 –αντίστοιχο του 10,6% του αμερικανικού ΑΕΠ– σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα στο Κογκρέσο για το διάστημα έως και τον Σεπτέμβριο 2011.

«Δεν είναι δυνατό να μειώσουμε το έλλειμμα εν μία νυκτί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.

Η αναμενόμενη διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με το πακέτο έκτακτων κινήτρων που υπέγραψε ο Ομπάμα το περασμένο έτος, όταν η αμερικανική οικονομία βούλιαζε στην ύφεση.

Παρότι διατήρησε η στρατηγική του θα παραμείνει επικεντρωμένη στην προστασία της ευάλωτης αμερικανικής οικονομίας, παρέχοντας κονδύλια 100 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Ομπάμα σκοπεύει να εξοικονομήσει χρήματα με την περικοπή 120 ομοσπονδιακών έργων –μεταξύ των οποίων και μια αποστολή επιστροφής στη Σελήνη, μεγάλης συμβολικής αξίας για τους Αμερικανούς. Περισσότερες επενδύσεις θα γίνουν, ωστόσο, στην παιδεία και την έρευνα.

Το έλλειμμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο μισό περίπου το 2012. Σημαντικό ρόλο στη μείωση αυτή παίζουν οι εκτιμήσεις τις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός, οι οποίες προβλέπουν ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη φόρων.

Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2010, 3,8% το 2011 και άνω του 4% τα επόμενα τρία έτη. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ το 2012 θα διαμορφωθεί στο 8,2%, έναντι του 10% που είναι σήμερα. Σε ήπιους τόνους θα κινηθεί ο πληθωρισμός, ενώ τα επιτόκια θα αυξηθούν ελαφρώς, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο Ομπάμα.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο Ομπάμα σημείωσε ότι στην αρχή της δεκαετίας, η χώρα ήταν βουτηγμένη στο χρέος κατά 12 τρισ. δολάρια επιπλέον, κυρίως εξαιτίας της ύφεσης και των περικοπών των φόρων των εύπορων από τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους. «Δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη και διαρκή οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εάν δεν βάλουμε τα δημοσιονομικά μας σε σειρά», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2011, ο Μπάρακ Ομπάμα προβλέπει κονδύλι 73 εκατ. δολαρίων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την μεταφορά, εκδίκαση και φυλάκιση των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπλέον, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ένα κονδύλι 1,2 δισ. δολαρίων για τη συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν για απόκρουση των δυνάμεων των Ταλιμπάν.

Πίσω φαίνεται πως κάνει ο Μπάρακ Ομπάμα όσον αφορά στα σχέδιά του να «κλείσει» τα παραθυράκια που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να φοροδιαφεύγουν. Στον κατατεθέντα προϋπολογισμό, εκτιμά τα έσοδα από την καταστολή της φοροδιαφυγής των εν λόγω εταιρειών στα 122 δισ. δολάρια, από 210 δισ. δολάρια που είχε εξαγγείλει.

Στο «καυτό» θέμα των μεταρρυθμίσεων στον κλάδο υγείας, η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται πως υποστηρίζει περιορισμένα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, προβλέποντας δαπάνες 268 εκατ. δολαρίων για τη σύγκριση και εύρεση των αποτελεσματικότερων ιατρικών αγωγών, καθώς και 110 εκατ. δολαρίων για πρόσθετες επενδύσεις στην πληροφορική της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα