Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης τον Αύγουστο

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2001 17:59

Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τον Αύγουστο του 2001.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων έφθασε στο πρώτο οκτάμηνο του έτους τα 6,9 δισ. ευρώ (2,351 τρισ. δρχ.). Σε ετήσια βάση οι συνολικές πιστώσεις τον Αύγουστο εμφανίζουν αύξηση κατά 45,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο ρυθμός αυτός δείχνει μία μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονταν με ρυθμό 50%.

Οπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 50% του χρέους των νοικοκυριών στην καταναλωτική πίστη έχει πραγματοποιηθεί με τις πιστωτικές κάρτες. Τα συνολικά υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών ξεπέρασαν το 1,056 τρισ. δρχ. (2,1 δισ. ευρώ) τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας αύξηση 60,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το μικρότερο μερίδιο καταλαμβάνουν τα καταναλωτικά δάνεια. Οι πιστώσεις αυτής της κατηγορίας παρέμειναν στα 1,7 δισ. ευρώ (579,2 δισ. δρχ.) καταγράφοντας αύξηση 47,1% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα προσωπικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση 26% και το συνολικό τους υπόλοιπο έχει φθάσει στα 2,1 δις. ευρώ (681,5 δισ. δρχ.).

Μικρή επιβράδυνση παρατηρήθηκε και στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Το συνολικό τους υπόλοιπο στο τέλος Αυγούστου έφθασε τα 13,9 δισ. ευρώ (4,7 τρισ. δρχ.), παρουσιάζοντας αύξηση 34,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στο σύνολο της οικονομίας η πιστωτική επέκταση παρουσίασε τον Αύγουστο επιβράδυνση, καθώς ο ετήσιος ρυθμός της διαμορφώθηκε στο 18,2% από 19,7% τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τον μειωμένο δανεισμό του Δημοσίου.

Σημαντική επιβράδυνση -σε σχέση με τον Ιούλιο του 2001- σημείωσαν τον Αύγουστο οι τοποθετήσεις σε ρέπος. Το σύνολο τους ξεπέρασε το 1,07 τρισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 56,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούλιο οι τοποθετήσεις αυτές παρουσίαζαν ρυθμό ανόδου 84%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα