Στίγκλιτζ: Παράλογοι οι φόβοι περί χρεοκοπίας της Ελλάδας

Συνέδριο Economist
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 16:47

«Οι φόβοι ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί είναι παράλογοι», δήλωσε από το συνέδριο του Economist o Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, προσθέτοντας ότι τα spread είναι σε παράλογα υψηλά επίπεδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι όπως υπάρχει η «παράλογη ευφορία» των αγορών, έτσι υπάρχει η «παράλογη απαισιοδοξία», θύμα της οποίας είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Για το σκοπό αυτό, η ενίσχυση της διαφάνειας είναι πολύ σημαντική, όπως είπε, δίνοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τον πρωθυπουργό ότι η «επίθεση» που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα είναι μέρος επίθεσης εναντίον του ευρώ, ο γνωστός οικονομολόγος απάντησε ότι «δεν αποκλείεται» να συμβαίνει κάτι τέτοιο, «αλλά δεν έχω τα στοιχεία για να το κρίνω - ακούγονται φήμες, αλλά αυτές δεν αποτελούν τη βάση για να βγάζει κανείς συμπεράσματα».

Μιλώντας για το «φετιχισμό για τα ελλείμματα», δήλωσε ότι πολλές χώρες που πορεύονται με γνώμονα αυτή την εμμονή καταλήγουν σε ακόμα πιο δεινή δημοσιονομική θέση.

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των μισθών του δημοσίου, ο κ. Στίγκλιτζ απάντησε ότι από όσα γνωρίζει «δεν έχουν ξεφύγει οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι χαμηλοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελούν σωστή οικονομική πολιτική.

Τόνισε για ακόμα μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «αντί να επιπλήττουν την τωρινή κυβέρνηση για τα προβλήματα που προκάλεσε η προηγούμενη, θα έπρεπε να βοηθούν την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα