Την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περιορισμού πρόσβασης των επιχειρήσεων στη δανειοδότηση και δυσανάλογης αύξησης του κόστους για τους συνεπείς δανειολήπτες, είτε είναι επιχειρήσεις είτε ιδιώτες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος στο συνέδριο του Economist.
«Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε και υποστηρίζουμε πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην αγορά αλλά δεν μπορούμε παρ' όλα αυτά να ενισχύσουμε τη ρευστότητα, με όρους που στρεβλώνουν τους θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ή που υποβαθμίζουν το απαραίτητο στοιχείο της ευθύνης από την πλευρά - αυτή τη φορά - του δανειολήπτη», τόνισε ο κ. Μίχαλος.
«Γιατί στην περίπτωση αυτή», πρόσθεσε, «υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σε αντίθετα αποτελέσματα. Στο να περιοριστεί δηλαδή η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δανειοδότηση και να αυξηθεί δυσανάλογα το κόστος για τους συνεπείς δανειολήπτες, είτε είναι επιχειρήσεις είτε ιδιώτες».
Επανέλαβε δε τη θέση του περί της ανάγκης αποτελεσματικότερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν βιώσιμο. Να κατανοήσουμε ότι στο σημερινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, οι ευκολίες και οι λογικές της ήσσονος προσπάθειας δεν έχουν πια θέση. Είναι καιρός να επενδύσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή αντίληψη, με κινητήριο δύναμη όχι πια την κατανάλωση, αλλά τις επενδύσεις, την παραγωγή καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, την εξωστρέφεια και τη διείσδυση σε ξένες αγορές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ