Χαμηλότερη η παγκόσμια παραγωγή σταριού το 2010

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 09:39

Χαμηλότερη προβλέπεται φέτος η παγκόσμια παραγωγή σταριού και οι εξαγωγές του προϊόντος παγκοσμίως. Η πρώτη εκτιμάται στα 676 εκατ. ΜΤ από 682,5 εκατ. ΜΤ και οι δεύτερες θα είναι κατά 20 εκατ. ΜΤ λιγότερες (από 143 εκατ. ΜΤ σε 123 εκατ. ΜΤ).

Οπως αναφέρθηκε σε ημερίδα που οργάνωσε η «Δημητριακή Α.Ε.» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι μεγαλύτερες μειώσεις των παγκόσμιων εξαγωγών θα προέλθουν από τις ΗΠΑ κατά 5 εκατ., την Ε.Ε. κατά 4,5 εκατ., την Αργεντινή κατά 4 εκατ. και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κατά 2,5 εκατ. ΜΤ.

Ειδικότερα στην ημερίδα αναλύθηκαν οι παγκόσμιες προοπτικές της παραγωγής και της κατανάλωσης δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, σπορελαίων κ.λπ. από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου INSEAD, Dr Benjamin Stuart Warr και τον αναλυτή της Agrinews/Γενεύης και του Global Commodities Group, James Dunsterville.

Για μία ακόμη φορά τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στις προθεσμιακές αγορές (Χρηματιστήρια) πρώτων υλών και δημητριακών, αυξάνοντας την μεταβλητότητα αυτών των αγορών.

Η μείωση της παραγωγής σταριού και η αύξηση κατά 31% του παγκόσμιου πληθυσμού την τελευταία δεκαετία από 5,2 δισ. σε 6,8 δισ. ανθρώπους εκ των οποίων τα 4 δισ. ζουν σήμερα με 2 δολ. ΗΠΑ την ημέρα, θέτει ερωτηματικά για τη σίτιση των κατοίκων του πλανήτη, οι οποίοι προβλέπεται να ανέλθουν σε 9 δισ. ανθρώπους το 2050.

Την ημερίδα έκλεισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Δημητριακή Α.Ε.», Παύλος Δελατόλας, εκφράζοντας την ευχή, οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι την επόμενη δεκαετία να διαμορφώσουν ένα πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας και στην Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα