Διαφωνεί η ΕΣΕΕ με τη φιλοσοφία του ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 16:21

Την αντίθεσή της στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις («Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις») εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σε επιστολή της στον υπουργός Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρει ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δίνει λάθος μήνυμα στην αγορά και δημιουργεί αναστάτωση στις επιχειρήσεις, και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία.

«Αντί της κατάργησης περιττών γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, που ταλαιπωρούν εργαζόμενους και εργοδότες, και της αποσαφήνισης και κωδικοποίησης των διατάξεων της εργατικής Νομοθεσίας, εσφαλμένα διατυπώνεται από κάποιες διατάξεις η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε σχέσεις αντιπαλότητας και δικαστηριακής επίλυσης» σημειώνει και καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις αναφέρει πως:

«Είναι υπέρ της νόμιμης απασχόλησης που ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά εναντίον της γραφειοκρατίας και της πλήρους κατάργησης της ελευθερίας των συμβάσεων.

Η διαιώνιση της ασάφειας στις εργασιακές σχέσεις με νέες αποσπασματικές διατάξεις και πνεύμα γραφειοκρατικό και νομικίστικο δεν λύνει, αντιθέτως επιτείνει το πρόβλημα και απειλεί την απασχόληση.

Η μηχανοργάνωση και ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων σε μία μόνο υπηρεσία ( Επιθεώρηση ), καθώς και η ενοποίηση των ελέγχων και η απάλειψη των ξεπερασμένων, χρονοβόρων διαδικασιών είναι επιτακτικές πλέον.

Για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας απαιτείται ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων ( από ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κλπ ) και συγχρόνως παροχή κινήτρων ώστε να καταστεί ελκυστική η νόμιμη εργασία. Η ουσιαστική αναδιοργάνωση της Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει άμεσα και θα την καταστήσει σεβαστή και αποδεκτή από εργοδότες και εργαζομένους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα