Κ. Μπατζελή: Ριζικές αλλαγές, όχι μικροδιευθετήσεις

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 19:42

Την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και ανατροπές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, υπογράμμισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκαινιάζοντας την 23η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA. Αφού τάχθηκε για άλλη μία φορά κατά των μικροδιευθετήσεων, απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα αγρότη για οικοδόμηση μίας νέας σχέσης, δηλώνοντας πως ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί.

«Η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η κ. Κατερίνα Μπατζελή.

Πρόσθεσε πως «οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με σημαντικό κόστος για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους και την αγροτική οικονομία, αναδεικνύουν για μια άλλη φορά την αποτυχία της ελληνικής αγροτικής πολιτικής και την έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού της πρωτογενούς παραγωγής».

Η κ. Μπατζελή ανέφερε πως οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και επισήμανε πως είναι λάθος να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής στη λογική “βλέποντας και κάνοντας”.

«Επιδιώκεται η σχεδιασμένη στήριξη του αγροτικού τομέα με πολιτικές, ουσιαστικές αλλαγές και πόρους που θα στοχεύουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητά του και θα στηρίζουν ολοκληρωμένα τον πληθυσμό της υπαίθρου» συνέχισε.

«Εμείς αναζητούμε νέο προσανατολισμό και νέα κατεύθυνση για την ελληνική γεωργία ... κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να “μπλοκαριστεί”. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί».

Αφού σημείωσε πως ο κοινωνικός διάλογος που ξεκίνησε στο Ζάππειο θα συνεχιστεί, υπογράμμισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία.

Προλογίζοντας την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της HELEXPO, κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, τόνισε τη δυναμική της φετινής διοργάνωσης της AGROTICA, καθώς παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και τις εύλογες συνέπειές της σε όλο το φάσμα της διεθνούς παραγωγής και μεταποίησης, η 23η AGROTICA χαρακτηρίζεται από ισχυρά μεγέθη και έντονη εξωστρέφεια, όπως καταδεικνύουν οι 1410 εκθέτες της, άμεσοι και έμμεσοι, που προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες 34 χώρες και οι πάνω από 4.000 εμπορικοί επισκέπτες από 29 χώρες που έχουν ήδη προβεί σε ηλεκτρονική προεγγραφή.

Παράλληλα, ο κ.Θωμόπουλος επεσήμανε πως η σύγχρονη συγκυρία απαιτεί αλλαγές όχι μόνο σε τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο, ως προς τις μεθόδους αγροτικής παραγωγής, αλλά και σε νοοτροπίες.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο AGROTICA

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί, στις 10.30 π.μ., ξεκινούν στην αίθουσα HELEXPO CORONA του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου AGROTICA (5 και 6 Φεβρουαρίου) , που πλαισιώνει την 23η AGROTICA και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέμα του Συνεδρίου είναι οι «Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα