Μικρή πτώση στη Νέα Υόρκη

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2002 17:29
UPD:17:41

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης μετά τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.

«Οι εκρήξεις αποτελούν την αφορμή που έψαχναν πολλοί επενδυτές για να προχωρήσουν σε πωλήσεις», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στη Metzler Investment στη Φρανκφούρτη. Επισήμανε επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει νευρικό παρά τις δύο προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στις 17:27 (ώρα Ελλάδος) ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,27% και είχε διαμορφωθεί στις 7.828,72 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο Nasdaq με πτώση κατά 0,44% είχε υποχωρήσει στις 1.205,09 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Βoeing στον απόηχο της είδησης ότι η κορυφαία αεροπορική βιομηχανία στον κόσμο έχασε από την Airbus παραγγελία αξίας έξι δισεκ. δολ. για την easyJet http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/14/251838.htm . Η μετοχική τιμή της Boeing υποχωρεί κατά 4,09%.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των εταιρειών General Motors και Ford μετά την υποβάθμισή τους αναλυτή της Merrill Lynch.

Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές Exxon Mobil, Coca Cola, Procter&Gamble, Merck και Wal Mart.

Κατακόρυφη πτώση (άνω του 30%) σημειώνει τέλος η μετοχή της TXU, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά περίπου 80% το μέρισμά της στο τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο σχεδίου για την εξοικονόμηση 950 εκατ. δολ. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στην πώληση θυγατρικής της εταιρείας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενδιαφέρον για την εξαγορά της ευρωπαϊκής θυγατρικής της TXU εκδήλωσαν βρετανικοί και γερμανικοί όμιλοι. Η αξία της θυγατρικής της TXU -που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα- υπολογίζεται πως ξεπερνάει τα δύο δισ. στερλίνες (3,1 δισ. δολάρια).

Η E.On της Γερμανίας -που ήδη ελέγχει την Powergen- οι Scottish Power και Scottish and Southern της Βρετανίας θεωρούνται πιθανοί «μνηστήρες» της TXU Europe, που προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε περισσότερους από πέντε εκ. Βρετανούς, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών: Intel, General Motors, Johnson & Johnson (την Τρίτη), ΙΒΜ (την Τετάρτη) και Microsoft (την Πέμπτη).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα