Στο μικροσκόπιο της Moody's οι ελληνικοί δομημένοι τίτλοι

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 11:52
UPD:12:53

Στην αναθεώρηση των κριτηρίων αξιολόγησης των ελληνικών δομημένων τίτλων ανακοινώνει ότι θα προβεί η Moody's, ενάμισι περίπου μήνα μετά την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, το ανώτατο όριο για τους δομημένους εταιρικούς τίτλους σήμερα είναι η κατηγορία «Aaa», όπως ακριβώς ισχύει και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο λόγος που ως ανώτατο όριο για τις δομημένες εταιρικές εκδόσεις στην Ελλάδα έχει οριστεί η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, η οποία αντισταθμίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος πληρωμών, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «εφιάλτες» των πιστωτών.

Η Moody's εκτιμά, επίσης, ότι ο κίνδυνος αναγκαστικής εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη είναι αμελητέος.

Στόχος της Moody's είναι να επανεξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρευστή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα δημόσια οικονομικά της χώρας στις αξιολογήσεις των δομημένων και καλυμμένων ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως εξηγεί, παρότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ελληνικού κράτους είναι πολύ χαμηλός –γεγονός που υποδεικνύεται από τη βαθμολόγηση των κρατικών ομολόγων με Α2– πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η ανθεκτικότητα των εταιρικών αξιολογήσεων, ιδίως εκείνων που υπερβαίνουν την αξιολόγηση του κράτους, στις πιέσεις που δημιουργούν τα προβλήματα της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της, η Moody's διευκρινίζει ότι μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναξιολόγησης, δεν πρόκειται να προβεί σε νέα βαθμολόγηση κάποιου δομημένου ή καλυμμένου ελληνικού ομολόγου με βαθμολογία «Αaa». Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι υφιστάμενες και μελλοντικές βαθμολογίες θα αξιολογηθούν με βάση τα νέα κριτήρια, καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα