Debate στον Economist για «διάσωση ή μη» της Ελλάδας

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 13:16

Παρά τις χθεσινές συστάσεις της Κομισιόν στην Ελλάδα να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει άτυπα να απλώσουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει μόνη της, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist.

Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος μια τέτοιας «διάσωσης» είναι η ανησυχία ότι εάν χρεοκοπήσει η χώρα μας, θα ακολουθήσει ντόμινο που θα παρασύρει και άλλες χώρες της ευρωζώνης, πυροδοτώντας νέα κρίση.

Υπέρ αυτής της λογικής τάσσεται και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg News υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να αποθαρρύνει τους «κερδοσκόπους» που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το ευρώ.

Δεν έχουν, όμως, όλοι την ίδια άποψη. Στο αντίθετο στρατόπεδο βρίσκεται ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και της Bundesbank, ο οποίος προειδοποιεί ότι η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική.

«Η ευρωζώνη στηρίζεται σε δύο αρχές. Η πρώτη είναι η νομισματική σταθερότητα την οποία εγγυάται η ΕΚΤ και η δεύτερη αφορά στην υγιή δημοσιονομική εικόνα των κρατών μελών. Ένταξη στην ευρωζώνη δεν σημαίνει εισχώρηση σε ένα ενιαίο κράτος –τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ευθύνη του κάθε κράτους», σχολιάζει στο βρετανικό περιοδικό ο κ. Ίσινγκ.

Δεν πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις στη ρήτρα των ευρωπαϊκών συνθηκών για «μη διάσωση», υποστηρίζει. «Από τη στιγμή που παραβιαστεί αυτός ο όρος, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», επισημαίνει. «Πώς θα μπορέσει η ΕΕ να αρνηθεί την οικονομική βοήθεια στις υπόλοιπες χώρες τη στιγμή που θα έχει βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία επί σειρά ετών παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς;», διερωτάται ο κ. Ίσινγκ.

Παρουσιάζοντας και τις δύο αντίθετες απόψεις όσον αφορά στον ενδεχόμενο «διάσωσης» της χώρας μας, ο Economist καλεί τους αναγνώστες του να τοποθετηθούν παραθέτοντας την άποψή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα