Κύμα ρευστοποιήσεων

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 00:01

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν χθες οι επενδυτές στις αγορές μετοχών εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και το ευρώ, ενώ μεγάλη πτώση κατέγραψαν πετρέλαιο και μέταλλα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,8%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δέκα εβδομάδων, με τους τίτλους των τραπεζών να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα. Βαθύ κόκκινο έδειξαν τα ταμπλό στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο πορτογαλικός δείκτης PSI-20 υποχώρησε 5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 5,9%, τη μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2008. Στο Λονδίνο ο FTSE100 είχε απώλειες 2,17%, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax 2,45% και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,75%.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν περίπου 2%, με τους κλάδους πρώτων υλών και ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων στις τιμές των μετάλλων και της υποχώρησης του πετρελαίου κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλά οκταμήνου έναντι του δολαρίου (κάτω από το 1,38 δολ.), ενώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών έναντι του ιαπωνικού γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα