Η επίθεση στο Μπαλί επηρεάζει τα νομίσματα των ασιατικών χωρών

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 08:17

Υποχωρούν για δεύτερη συνεχή ημέρα τα νομίσματα της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, η οποία αυξάνει την ανησυχία ότι η κίνηση γενικότερα στην περιοχή θα μειωθεί.

Η ρουπία της Ινδονησίας ανέκαμψε από την αρχική της υποχώρηση, καθώς η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αγορά του εθνικού νομίσματος.

«Το νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει για άλλο ένα 3% μετά την υποχώρηση του 3,8% χθες», είπε ο Chris Melendez, πρόεδρος της Tempest Asset Management, στην Καλιφόρνια.

Η ρουπία αυξήθηκε κατά 0,2% φθάνοντας στις 9.330 έναντι του δολαρίου στις 9:17' π.μ. στην Τζακάρτα, τοπική ώρα. Το Σαββατοκύριακο έφθασε στις 9.425, επίπεδο στο οποίο είχε να φθάσει από τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το δολάριο της Σιγκαπούρης υποχώρησε κατά 0,3%. Υποχώρηση κατά 0,2% σημείωνε το δηνάριο της Ταϊλάνδης και το πέσο των Φιλιππίνων.

Η επίθεση το Σάββατο ήταν η χειρότερη στην ιστορία της Ινδονησίας, ένα κράτος που αποτελείται από 17.000 νησιά με 160 διαλέκτους και είναι περίπου τρεις φορές σαν το Τέξας, μεταξύ της Μαλαισίας, της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή μπορεί να κρατήσουν μακρυά τους τουρίστες από τη Νοτιο-Ανατολική Ασία και να αποθαρρύνουν τους επενδυτές να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους στην περιοχή, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Το Μπαλί απέφερε περίπου το 40% των εσόδων της τουριστικής βιομηχανίας της Ινδονησίας περύσι, η οποία ανήλθε σε 5,4 δισ. δολ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα