Eκτεταμένες ρευστοποιήσεις καταγράφονται και σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ το ευρώ δέχεται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η κρίση εμπιστοσύνης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης δείχνει να βαθαίνει, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους από την Ελλάδα προς την Ισπανία και την Πορτογαλία εξαιτίας των ανησυχιών για την ικανότητα των χωρών αυτών να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Μαδρίτη και Λισαβόνα σημειώνουν σημαντική πτώση, διευρύνοντας τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Λίγα λεπτά μετά τις 15:30, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρούσε κατά 4,33% στις 1.867,13 μονάδες, με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 202,06 εκατομμύρια ευρώ.
«Η ελληνική αγορά υποχωρεί κυρίως λόγω των ανησυχιών για το χρέος των περιφερειακών χωρών της ΕΕ και της Ελλάδας και λόγω των απωλειών στην Ασία και τις ΗΠΑ μετά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία», δήλωσε στο Reuters ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή. «Οι τράπεζες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς επηρεάζονται περισσότερο από την δημοσιονομική επιδείνωση στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 εβδομάδων, ενώ βουτιά 3% σημείωσε και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου.
Οι απώλειες περιορίστηκαν, πάντως ελαφρώς μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, η οποία υποχώρησε απρόσμενα τον Ιανουάριο στο 9,7% - στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε νωρίτερα στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009 έναντι του δολαρίου, εν μέσω περιορισμένης διάθεσης για ρίσκο. Το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλό επταμήνου έναντι μιας σειράς νομισμάτων. Στις 15:29 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3696 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου/γιεν στα 89,66 γιεν.
Υποχωρεί το CDS του 5ετούς ομολόγου
Το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους έναντι στάσης πληρωμών υποχωρεί πάντως από το ιστορικό υψηλό των 444,9 μονάδων βάσης, στο οποίο αναρριχήθηκε νωρίτερα σήμερα.
Σύμφωνα με το Reuters, το CDS του 5ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στα 422.500 ευρώ για κάθε 10 εκατ. χρέους – ελαφρώς χαμηλότερα από τις 427.200 ευρώ την Τετάρτη.
Πτώση σημείωνε και το CDS του 5ετούς πορτογαλικού ομολόγου, υποχωρώντας στις 222,8 μονάδες βάσης από το ιστορικό υψηλό των 238,2 μονάδων βάσης.