Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2001 19:24

Εντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους έκλεισαν με απώλειες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων ήταν αυξημένο εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας θα προβούν σε μείωση των βασικών τους επιτοκίων εντός της εβδομάδας. Θετικό αντίκτυπο είχε, επίσης, και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής Cisco Systems, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη συνέχεια, όμως, τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκε ο πετρελαϊκός κλάδος και την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/06/175358.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στις 5.214,1 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση 0,53% κλείνοντας στις 4.461,69 μονάδες, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX απώλεσε 0,17% και έκλεισε στις 482,17 μονάδες, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI ενισχύθηκε κατά 0,18% και διαμορφώθηκε στις 6.234,8 μονάδες.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,44% και βρίσκεται στις 4.734,27 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κάτω από τα 19 δολάρια ανά βαρέλι αγγίζοντας εκ νέου το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Οι απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Shell, TotalFinaElf και Eni κυμάνθηκαν στο 2%.

Μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 3%, σημείωσε η μετοχή της ΒP. H βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 26%.

Μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 3,6%, σημείωσε η μετοχή της Marks & Spencer. Η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ειδών ένδυσης ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 20% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της Cisco Systems.

Η κορυφαία εταιρεία εξοπλισμού δικτύων λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της ανήλθαν σε τέσσερα σεντς ανά μετοχή έναντι 18 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη της τάξεως των δύο σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η διοίκηση της Cisco προέβη στην εκτίμηση ότι τα έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο που λήγει στις 26 του ερχόμενου Ιανουαρίου θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα.

Αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των εταιρειών Vodafone, Telefonica, Cable & Wireless, Nokia και Alcatel. Aντιθέτως, απώλειες κατέγραψε η μετοχή της British Telecom.

Η μετοχή της British Airways υποχώρησε οριακά κατά 0,8%. Ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε μείωση 85% της κερδοφορίας του στο δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αναμένει «σημαντικές» λειτουργικές ζημίες στο σύνολο του οικονομικού της έτους.

Με απώλειες (2,3%) έκλεισε και η μετοχή της γαλλικής φαρμακευτικής Aventis παρά γεγονός ότι τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 40%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα