ΠΓΔΜ: Παρεμβάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 12:19

Την τροποποίηση του νόμου περί εμπορικών εταιρειών και την ψήφιση νέου νόμου περί εποπτείας της αγοράς προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Vladimir Pesevski και ο υπουργός οικονομίας της ΠΓΔΜ, κ. Fatmir Besimi.

Σκοπός της τροποποίησης του νόμου περί εμπορικών εταιρειών είναι η εισαγωγή του ευρωπαϊκού μοντέλου επιχειρηματικής διάρθρωσης, το οποίο είναι αποδεσμευμένο από όλους τους τύπους διοικητικών περιορισμών, ενώ αντίστοιχα, στόχος του νόμου περί εποπτείας της αγοράς είναι η εναρμόνιση της σχετικής εγχώριας νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Οι τροποποιήσεις του νόμου περί εμπορικών εταιρειών αποτελούν ένα ακόμα ποιοτικό βήμα για την ενίσχυση του γενικού επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, την τόνωση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων και την προστασία των δικαιωμάτων των μετοχών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Pesevski, προσθέτοντας πως μέσω των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων διαμορφώνεται το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη συγχώνευση εγχώριων εταιρικών σχημάτων με αντίστοιχα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ο νέος νόμος περί εποπτείας της αγοράς αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των εγχώριων αγορών και τον έλεγχο των προϊόντων και των εισαγωγών, επικεντρώνοντας τις διατάξεις του στην προστασία της υγείας του καταναλωτή, την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού κ.λπ. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση συντονιστικού φορέα για την εποπτεία της αγοράς σε συνδυασμό με την επεξεργασία σχετικού εθνικού προγράμματος και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τις τελωνειακές αρχές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Besimi.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα