NYT: Στον Τρισέ το βάρος για την έξοδο από την κρίση

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 16:07
UPD:16:17

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία και η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές υποδεικνύουν το κενό πολιτικής διακυβέρνησης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους The New York Times. «Ελλείψει ισχυρού πολιτικού οργάνου στην ΕΕ, το βάρος της επίλυσης της κρίσης πέφτει στον Ζαν-Κλοντ Τρισέ», επισημαίνει η εφημερίδα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο μόνος που έχει «την αρμοδιότητα και την εμπειρία» για να διαχειριστεί την κρίση είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον Jörg Krämer, κορυφαίο οικονομολόγο από την Commerzbank στη Φραγκφούρτη.

Η ΕΚΤ σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Fed, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δεδομένων των πολύ περιορισμένων αρμοδιοτήτων της. Η κεντρική τράπεζα της ΕΕ, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα ή να παρέχει υποστήριξη στις παραπαίουσες τράπεζες της ευρωζώνης, επισημαίνει η εφημερίδα.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης, το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας ή άλλων κρατών μελών θα πέσει στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σημειώνουν οι NYT. Η Κομισιόν, όμως, δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί ένα σενάριο διάσωσης, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Όταν πέρσι η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού, προσέφυγαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, όμως, δεν πρόκειται να δεχθούν την παρέμβαση του ΔΝΤ για τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ έχει τρεις επιλογές: (α) την παροχή περισσότερων κεφαλαίων, (β) την έκδοση ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας με τη στήριξη των υπόλοιπων κρατών και (γ) την παροχή εγγυήσεων στις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου.

Δεδομένου, όμως, ότι η ίδια η ΕΚΤ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κεφάλαια, ο κ. Τρισέ θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει την επιρροή του διαμορφώνοντας τις καταστάσεις «παρασκηνιακά». Και καθότι δεν ανησυχεί για την επανεκλογή του, έχει την πολυτέλεια να υποστηρίξει αυτό που θεωρεί σωστό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα