Πρόταση Ρ. Κράτσα για κοινή κοινοβουλευτική ευρωπαϊκή δράση στην οικονομία

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 16:12

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ απέστειλε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, με την οποία προτείνει η επόμενη κοινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασχοληθεί με το φλέγον θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα η κ. Κράτσα στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι σε μία εποχή κατά την οποία τα πρώτα αλλά εύθραυστα ακόμη σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης γίνονται ορατά, τα Εθνικά Κοινοβούλια της Ευρώπης έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο: να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εθνικών σχεδίων εξόδου από την κρίση, αλλά και να αποφασίσουν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα διαμορφώσουν το κατάλληλο περιβάλλον για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση και σταθεροποίηση θα απαιτήσει τολμηρές αποφάσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος και επομένως οι σημαντικές προκλήσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες και τα Κοινοβούλια βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Τώρα το μεγάλο διακύβευμα για την Ευρώπη είναι το πώς θα επιτευχθεί η ανάκαμψη και συγκεκριμένα με ποιο τρόπο οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να έχουν ένα ρόλο-κλειδί για την ενίσχυση της απαιτούμενης συναίνεσης προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλισθεί ότι η φωνή των πολιτών θα ακουστεί», επισημαίνει στην επιστολή της η κ. Κράτσα.

Μάλιστα διατυπώνει σαφή πρόταση προς τον κ. Μπούζεκ: «Με αυτή την προοπτική, πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να πραγματοποιηθεί η επόμενη κοινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση (JPM) μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ με θέμα "Αποκαθιστώντας υγιή δημόσια οικονομικά και επιτυγχάνοντας βιώσιμη αύξηση στην Ευρώπη". Μια τέτοια συνεδρίαση θα λειτουργήσει ως ένα φόρουμ για μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων βουλευτών πάνω στις φορολογικές και οικονομικές ανισορροπίες που υπάρχουν στην ευρωζώνη και συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα