N. Γκαργκάνας: Eκ του πονηρού οι φήμες περί προβλημάτων φερεγγυότητας στο τραπεζικό σύστημα

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 14:30
UPD:14:37

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ και εκ του πονηρού χαρακτήρισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, τις φήμες που φέρουν να υπάρχουν προβλήματα φερεγγυότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, στην οποία εξετάστηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εν όψει και της κατάθεσης της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας

Σε ερώτηση σχετική με το αν η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για την πιστωτική επέκταση στην οικονομία, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι ήδη παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους έχει περιορισθεί στο 32% απο 42% που ήταν μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, ο διοικητής τόνισε ότι ο ρυθμός αυτός εξακολουθεί να παραμένει υψηλός.

Σχετικά με το ενδεχόμενο υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών ο διοικητής ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιμένει την σχετική μελέτη που καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων ICAP, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το θέμα αυτό.

Η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος προς το τέλος του έτους. Πάντως, στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα υπερχρέωσης η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των υποχρεωτικών προβλέψεων των τραπεζών για επισφαλή δάνεια, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι στο μέλλον.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα