Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας οι ΗΠΑ

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 11:38
UPD:13:39

Πτώση 4,5% σημείωσε ο αριθμός των κατατεθέντων αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2009, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, υποχωρώντας στις 159 χιλιάδες. Βασική αιτία της μείωσης είναι η περικοπή των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη στις επιχειρήσεις των δυτικών χωρών εξαιτίας της ύφεσης, σύμφωνα με τον Economist.

Αύξηση σημειώθηκε, ωστόσο, στις αιτήσεις που κατατέθηκαν στις ασιατικές χώρες, η οποία ήταν ήπια για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αλλά σημαντική για την Κίνα (30%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την τελευταία τετραετία, πάντως, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Κίνα εκτινάχθηκε κατά 210%, παράλληλα με την αλματώδη ανάπτυξη του κλάδου υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.

Το σκήπτρο στην παγκόσμια κατάταξη των κατατεθέντων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανήκει αναμφισβήτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 45.000 ετησίως. Αυτό οφείλεται στις υπέρογκες επενδύσεις που γίνονται παραδοσιακά στη χώρα στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης, παρότι η κρίση παρέσυρε τις αιτήσεις σε πτώση από τα ανώτατα επίπεδα των 54 χιλιάδων το 2007.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με σημαντική διαφορά από την πρώτη και την τρίτη θέση. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν στην Ιαπωνία το 2009 εμφάνισαν ελαφριά αύξηση από 25 σε 30 χιλιάδες περίπου.

Την τρίτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνει η Γερμανία, με τις αιτήσεις να διατηρούνται σταθερές στα επίπεδα των 15 χιλιάδων, περίπου.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία, στις οποίες παρατηρείται μικρή αύξηση στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα