Περαιτέρω συρρίκνωση του spread

Μετά τις δηλώσεις του Εβαλντ Νοβότνι
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 16:50

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιανουαρίου συρρικνώθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μετά τις δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξή του στο blog των Financial Times, FT Alphaville, ο Νοβότνι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να σκεφθεί τρόπους συνεργασίας με την Ελλάδα όσον αφορά τα κονδύλια της ΕΕ.

«Υπάρχουν εικασίες για κάποιου είδους μέτρων υποστήριξης. Νομίζω ότι ίσως λόγω των δηλώσεων του Νοβότνι ότι υπάρχουν τρόποι συνεργασίας μέσω της χρήσης κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα», δήλωσε ο Τσαρλς Ντιμπέλ, επικεφαλής στρατηγικής στη Nomura στο Λονδίνο.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς πάρχει ρήτρα που δεν προβλέπει σχέδιο διάσωσης και οποιαδήποτε βοήθεια από τις χώρες μέλη θα αποτελούσε προϊόν πολιτικής απόφασης.

«Η ΕΚΤ έχει σαφή εντολή... υπάρχει ρήτρα για μη διάσωση», ανέφερε. «Οπότε η ΕΚΤ ως τέτοια δεν μπορεί να επέμβει. Το αν υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πλευρά κάποιων μεμονωμένων χωρών, ας πούμε διμερούς φύσης ή κάποιου είδους συντονισμένης δράσης, αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση.»

Στον απόηχο των δηλώσεων Νοβότνι το spread του ελληνικού ομολόγου συρρικνώθηκε έως τις 313 μονάδες βάσης από 365 μονάδες βάσης που ήταν τη Δευτέρα.

To CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, το κόστος ασφάλισης ανά 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, συρρικνώθηκε επίσης στις 416 μονάδες βάσης από 426 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα