Χ. Αλμούνια: Στήριξη στην Ελλάδα με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 17:13
UPD:18:55

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να πουν στην Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης ότι θα έχει τη στήριξη της Ένωσης με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά της, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο σε συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομία, με επίκεντρο την Ελλάδα συμπλήρωσε: «Δεν παίρνεις βοήθεια χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό απλά θα δημιουργούσε βάση για νέες ανισορροπίες και κρίσεις. Έχουμε τα μέσα να το κάνουμε αυτό με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Ο Αλμούνια χαρακτήρισε ακόμη ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος στην ευρωζώνη τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας.

«Η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα είναι θέμα κοινή ανησυχίας για την ευρωζώνη...Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης (του προβλήματος) και σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Αλμούνια αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημειώνοντας εκ νέου ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση.

Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ως ένα θετικό βήμα.

Τόνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα την στηρίξει σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να βοηθήσει την Ελλάδα και μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα.

«Εάν έχουμε επαρκή βαθμό συντονισμού, εάν έχουμε την πολιτική δέσμευση (...) έχουμε περισσότερα μέσα από ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα