Μέτρα κατά των κερδοσκόπων ζητά ο επίτροπος Ρενέ Ρικόλ

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 20:41
UPD:20:46

Στοχοποιούνται εκ νέου τα λεγόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια «παντός κινδύνου», στα οποία αποδόθηκαν ευθύνες για τη διεθνή οικονομική κρίση του φθινοπώρου του 2008, αυτή τη φορά για το ρόλο τους στην κρίση με τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ενδεχόμενη στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Ρενέ Ρικόλ, ο Γάλλος Γενικός επίτροπος για τις επενδύσεις, ζήτησε σήμερα ευθέως να ληφθούν μέτρα, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ενέργειες των «τρελών» κερδοσκόπων.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια «παντός κινδύνου» μέσα σε 12 μήνες έχουν απολέσει ποσοστό 30% με 40% της αξίας τους και σήμερα δεν υπερβαίνουν, συνολικά, τα 1.200-1.300 δισ. δολάρια, από δύο χιλιάδες δισ.δολάρια που σωρεύονταν σε αυτά, πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση το φθινόπωρο του 2008.

Κατά μερικούς ευθύνονται ευθέως για την είσοδο της διεθνούς οικονομίας σε μία πρωτόγνωρη μεταπολεμικά ύφεση, για τους υπόλοιπους τα κεφάλαια αυτά εξασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών ανάμεσα στις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές.

Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία συγκεντρώνουν επενδυτικά κεφάλαια διαχειρίσιμα σε οποιαδήποτε περίπτωση, δηλαδή και κάτω από ένα καθεστώς υψηλού οικονομικού κινδύνου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα