Κίνα: 21% η αύξηση των εξαγωγών

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 07:09

Αύξηση 21% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές της Κίνας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ένας ακόμη λόγος για τους εμπορικούς εταίρους της χώρας να ζητήσουν την ισχυροποίηση του γιουάν.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 85,5%, επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία της χώρας στο Web site τους.

Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας ήταν η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2008. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 14,17 δισ. δολάρια.

Πέρυσι η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία και κατέστη η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών στον κόσμο, επιβεβαίωσε χθες η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η Γερμανία ευνοείται από την επέκτασή της στην αγορά της Κίνας και οι επίσημες προβλέψεις αναφέρουν αύξηση των εξαγωγών της στην ασιατική χώρα κατά 10% το 2010, αποτέλεσμα της κινεζικής ζήτηση.

Στην Ταϊβάν τα κυβερνητικά στοιχεία αυτήν την εβδομάδα έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών σε χρονικό διάστημα πλέον των 30 ετών.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 10,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ταχύτερο ρυθμό σε δύο χρόνια. Φέτος η Κίνα προβλέπεται να υπερβεί την Ιαπωνία και να καταστεί δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το ΑΕΠ, μετά τις ΗΠΑ.

Αύριο η Κίνα θα ανακοινώσει τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αυξήθηκαν 2,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα μέγιστα από τον Νοέμβριο του 2008. Αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθούν και οι τιμές ακινήτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα