Β. Μπαλλής: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι μόνο η αρχή

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 21:42

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί την πρώτη σωστή απάντηση στην κρίση που πριν λίγες μέρες παρ’ ολίγο να μας οδηγήσει στη χρεοκοπία, σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων συμβουλος της Eurobank Βύρων Μπαλλής. Επισήμανε όμως πως δεν είναι παρά η αρχή σε μια μακρά σειρά μέτρων και πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μιλώντας σε Εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων» σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να τεθεί άμεσα ένας πρόσθετος φιλόδοξος στόχος μείωσης του δημοσίου χρέους ίσως και 10-15% μονάδων του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια που θα πρέπει να επιτευχθεί αποκλειστικά από ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων Δημοσίων Επιχειρήσεων, αξιοποίησης ή και σταδιακής πώλησης ακίνητης περιουσίας την οποία το Δημόσιο διαθέτει και η οποία έχει μεγάλη αξία. Είναι απόλυτα θεμιτό και δίκαιο, συσσωρευμένα χρέη δεκαετιών να αποπληρωθούν από πώληση συσσωρευμένων περιουσιακών στοιχείων, καθώς έτσι αποφεύγεται η εξοντωτική επιβάρυνση των σημερινών και των μελλοντικών γενεών από πρόσθετους φόρους, συμπλήρωσε.

Πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σαν έθνος, παίρνοντας την τύχη στα χέρια μας, παίρνοντας θαρραλέες αποφάσεις, όπως αυτήν του σταθεροποιητικού προγράμματος, και των συνακόλουθων μέτρων αναμόρφωσης του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος που ανακοινώθηκαν, τόνισε ο κ. Μπαλλής, αναφερόμενος στους επικριτές της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσει, έστω και με καθυστέρηση, ένα «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Οικονομίας μας», ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της, και προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου και διεθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής Τρύφωνα Κολλιντζά. Όπως ανέφερε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι καλό, αλλά θα πρέπει να επιδειχθεί αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του στην πράξη.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Κολλίντζας είπε ότι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στη δύσκολο χρονική περίοδο που διανύουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα