Boυλγαρία: Εξασθένηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 10:17

Η τιμή του γενικού δείκτη «εμπιστοσύνης των καταναλωτών» στη Βουλγαρία τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009, κυρίως εξαιτίας της εξασθένισης της εμπιστοσύνης του αστικού πληθυσμού, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στη σχετική έρευνα καταγράφεται αύξηση της απαισιοδοξίας τόσο των εκτιμήσεων όσο και των προσδοκιών των καταναλωτών σε σχέση με αυτές πριν από τρεις μήνες. Υπενθυμίζεται πως η τιμή του σχετικού δείκτη τον Οκτώβριο του 2009 είχε υποχωρήσει κατά 5,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 3,5 μονάδες (6,4 μονάδες στις αστικές περιοχές) σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009, ενώ η αντίστοιχη κάμψη των προσδοκιών τους για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στους αμέσως επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκε στις 1,3 μονάδες (2,4 μονάδες στις αστικές περιοχές).

Παράλληλα, η πλειονότητα των καταναλωτών συνεχίζει να υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών υπήρξε αύξηση των τιμών καταναλωτή, αλλά με πιο χαμηλούς ρυθμούς σε σχέση με τις σχετικές εκτιμήσεις του Οκτωβρίου 2009.

Επίσης, η πλειονότητα των καταναλωτών εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους 12 μήνες τα ποσοστά του πληθωρισμού και της ανεργίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Τέλος, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Οκτώβριο διαμορφώνονται και τα ποσοστά των καταναλωτών που προτίθενται να προχωρήσουν στην αγορά αυτοκινήτου, κατοικίας κ.λπ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα