Ε.Ε.: Συντονισμένη δράση για την Ελλάδα με τεχνογνωσία ΔΝΤ

Επιπρόσθετα μέτρα προϋποθέτει η στήριξη
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 11:01
UPD:11:13

Σε συμφωνία για την ανάληψη «αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης» για τη στήριξη της Ελλάδας κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από την ΕΕ την οποία επικαλείται το Reuters.

Το πακέτο βοήθειας, το οποίο θα αντλεί τεχνογνωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά όχι κεφάλαια, θα προϋποθέτει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει και θα συντονίσει το πακέτο, αντλώντας τεχνογνωσία από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», αποκάλυψε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν ταχθεί ομόφωνα κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), αντί στις 11.30 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που πλήττει τις Βρυξέλλες.

Nωρίτερα, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν είχε προβεί στην εκτίμηση ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα αποτελείται από κάποιου είδους ανάμειξη του ΔΝΤ και δάνεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα οργανωθεί, αλλά περιμένω ότι θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ χωρών (της ΕΕ) και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Φάιμαν σε πρωινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού την Πέμπτη.

«Δεν μιλάμε για δωρεά ή επιδοτήσεις, μιλάμε για δάνεια με τόκο τα οποία θα δώσουμε για να βοηθήσουμε μια χώρα προκειμένου να αποφύγουμε ενοχλήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον».

Γ. Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε «ψυχολογική και πολιτική στήριξη» από την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ και τονίζει πως η χώρα χρειάζεται «ψυχολογική και πολιτική στήριξη» από την Ευρώπη.

Υπογραμμίζει επίσης ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι αξιόπιστο, ενώ αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά τονίζει πως αν συνεχιστούν θα υπάρξει πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα