ΕΕ: Σαφές μήνυμα για τη στήριξη της Ελλάδας

Μέχρι την Τρίτη οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες του πακέτου βοήθειας
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 12:33
UPD:13:59

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να στείλουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters πηγή από την ισπανική προεδρία της ΕΕ.

Ορισμένες λεπτομέρειες του πακέτου οικονομικής ενίσχυσης πιθανόν να προκύψουν σήμερα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ η σχετική πρόταση θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να προέλθει τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από την ΕΕ ως σύνολο.

«Η γενική ιδέα είναι να υπάρξει διευρυμένη ευρωπαϊκή βοήθεια με μεγαλύτερη έμφαση στη βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης», είπε η πηγή της ισπανικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν μάλλον θα έχει εποπτικό ρόλο στην όποια συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Αγγελα Μέρκελ - Νικολά Σαρκοζί

Λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπεϊ και τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο, παρουσία -σύμφωνα με πληροφορίες- και του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. «Δεν αφήσουμε την Ελλάδα μόνη», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Αγγελα Μέρκελ.

Τη δέσμευση της ΕΕ να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα εξέφρασε εν τω μεταξύ, και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες. «Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της», είπε. «Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε στις αγορές ότι είμαστε αλληλέγγυοι (με την Ελλάδα)».

Επικαλούμενο κυβερνητική πηγή από την ΕΕ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν αργά χθες σε συμφωνία για την ανάληψη «αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης» για τη στήριξη της Ελλάδας.

Το πακέτο βοήθειας, το οποίο θα αντλεί τεχνογνωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ αλλά όχι κεφάλαια, θα προϋποθέτει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει και θα συντονίσει το πακέτο, αντλώντας τεχνογνωσία από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», αποκάλυψε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν ταχθεί ομόφωνα κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), αντί στις 11.30 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που πλήττει τις Βρυξέλλες.

Nωρίτερα, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν είχε προβεί στην εκτίμηση ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα αποτελείται από κάποιου είδους ανάμειξη του ΔΝΤ και δάνεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα οργανωθεί, αλλά περιμένω ότι θα αποτελεί συνεργασία μεταξύ χωρών (της ΕΕ) και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Φάιμαν σε πρωινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού την Πέμπτη.

«Δεν μιλάμε για δωρεά ή επιδοτήσεις, μιλάμε για δάνεια με τόκο τα οποία θα δώσουμε για να βοηθήσουμε μια χώρα προκειμένου να αποφύγουμε ενοχλήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον».

Γ. Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε «ψυχολογική και πολιτική στήριξη» από την Ευρώπη

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ και τονίζει πως η χώρα χρειάζεται «ψυχολογική και πολιτική στήριξη» από την Ευρώπη.

Υπογραμμίζει επίσης ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι αξιόπιστο, ενώ αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά τονίζει πως αν συνεχιστούν θα υπάρξει πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα