Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα καύσιμα

Ανακοίνωση ΠΟΠΕΚ για την αύξηση του ΕΦΚ και τις ταμειακές
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 13:06
UPD:13:43

Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αν διαπιστωθεί ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι υψηλότερες από αυτές που δικαιολογεί η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων.

Ειδικότερα, Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.

Επίσης, κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των Νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.

Όπως υπογραμμίζεται, σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν).

Ομοσπονδία Πρατηριούχων: Κερδοσκοπία από την προαναγγελία της αύξησης του ΕΦΚ

Την ίδια ώρα σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά η αύξηση του ΕΦΚ προαναγγέλθηκε μια εβδομάδα πριν γίνει και «με τον τρόπο αυτό δόθηκε το περιθώριο σε κάποιους να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με τους παλιούς φόρους και να τα πουλήσουν με αυξημένες τιμές, ασκώντας "νόμιμη" κερδοσκοπία». Παράλληλα, η ΠΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι η αύξηση του ΕΦΚ θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης βενζίνης η οποία είναι ήδη μειωμένη λόγω της κρίσης.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για πωλήσεις καυσίμων από τις ταμειακές μηχανές που ήδη υπάρχουν στα πρατήρια για τα λοιπά είδη τα οποία διαθέτουν στην κατανάλωση, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα γίνονται διασταυρώσεις με το βιβλίο αποθήκης ώστε «να μην είναι υπόλογοι οι πρατηριούχοι για τις διαφορές όγκου καυσίμων που οφείλονται σε ξένους παράγοντες».

Η βασική θέση της Ομοσπονδίας παραμένει υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, τα οποία όμως αφενός κοστίζουν και αφετέρου χρειάζεται χρόνος για να εγκατασταθούν. Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει πάντως ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών για ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα