Κίνα : Αυξάνονται συνεχώς οι ρυθμοί ανάπτυξης

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 08:35

Αύξηση σημείωσε η οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους στην Κίνα έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής.

Το ΑΕΠ της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, αυξήθηκε κατά 8,1% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι ανάπτυξης 8% το δεύτερο τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν υψηλότερος από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg.

H Κίνα, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Γη, πρέπει να εμφανίζει οικονομική ανάπτυξη 7% ετησίως και να δημιουργεί θέσεις εργασίας για περίπου οκτώ εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι κρατικές εταιρείες έχουν απολύσει περισσότερους από 25 εκατ. εργαζομένους από το 1998 προκειμένου να ανταγωνιστούν τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη υψηλή», ανέφερε ο Eddie Wong, οικονομολόγος στην ABN Amro Asia Ltd., στο Χογκ, πριν την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων, συμπληρώνοντας ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή των βιομηχανιών εξελίσσονται θετικά.

Τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 1/3 φθάνοντας τα 31,9 δισ. δολ., καθώς οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα αύξησαν την παραγωγή τους και εξήγαγαν περισσότερα προϊόντα. Το εμπορικό πλεόνασμα ωστόσο υποχώρησε αφού ταυτοχρόνως σημειώθηκε και αύξηση των εισαγωγών.

Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στα 2,12 δισ. δολ. από 2,13 δισ. δολ. που ήταν ένα χρόνο πριν, μετά την αύξηση των εισαγωγών σε ποσοστό της τάξης του 36%, φθάνοντας στα 29,8 δισ. δολ., ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 13,8% τον Σεπτέμβριο φθάνοντας στα 34 δισ. δολ. μετά την αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές, ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 12,7% και 8,9% ολόκληρο το 2001.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο για έβδομη φορά, καθώς οι εταιρείες λιανικής πώλησης συνέχισαν να πουλούν τα προϊόντα τους με έκπτωση με απώτερο σκοπό τη μείωση των αποθεμάτων. Οι τιμές στην Κίνα δεν έχουν αυξηθεί από τον Αύγουστο του 2001.

Για το εννεάμηνο του 2002 η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυξήθηκε κατά 12,2%. Οι τιμές μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 1% στις αστικές περιοχές και κατά 0,4% στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Αύξηση 8,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις. Οι κρατικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21,8% τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2002.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ιδιαίτερα θετικά οικονομικά στοιχεία, τη στιγμή που τα μέλη της έχουν στραμμένο το βλέμμα στις κρίσιμες εκλογές του Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο μήνα.

«Είναι φανερό από όλους τους οικονομικούς δείκτες ότι η οικονομία της Κίνας βελτιώνεται συνεχώς και περισσότερο από ό,τι αναμένετο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αύξηση της ζήτηση και των εξαγωγών», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, Qiu Xiaohua.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα