Alpha Bank: Θετικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 17:37

Σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (ΤΠ), τόσο το 2010 όσο και τα επόμενα έτη, εξασφαλίζουν τα νέα μέτρα που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο και η αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, με τα μέτρα εξασφαλίζεται ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων του ΤΠ θα υπερβεί το 9% που προβλέπεται στον προυπολογισμό του 2010.

Ήδη εκτιμάται ότι από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 935 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ με την εφαρμογή των νέων νόμων για τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τους φόρους περιουσίας αναμένεται να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5 δισ.ευρώ περίπου.

Όπως σημειώνεται, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω του 8,7% του ΑΕΠ το 2010, αλλά και στην επίτευξη της περαιτέρω μείωσης αυτού του ελλείμματος τα επόμενα έτη.

Επίσης, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, θέτει πολύ γερές βάσεις για την επέκταση της φορολογικής βάσης, με τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης σημαντικών κατηγοριών νομικών ή φυσικών προσώπων που έως σήμερα φοροδιαφεύγουν.

Το πιο σημαντικό δε είναι ότι η ικανοποιητική υλοποίηση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής που προβλέπει το νομοσχέδιο μπορεί να συμβάλλει στη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων και στα επόμενα έτη καθώς και στη γενικότερη ουσιαστική βελτίωση του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Το σύστημα γίνεται πολύ πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό από αυτό που έχουμε σήμερα. Ωστόσο, η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2010 έχει έντονο αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς θα είναι σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογούμενων μισθωτών και ιδιαίτερα εκείνων των οποίων οι μισθολογικές αμοιβές υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων.

Με τη στοχοποίηση των υψηλόμισθων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, μετά και την φορολόγηση τυχόν μπόνους παραγωγικότητας κατά 90%, το σύστημα δεν γίνεται δικαιότερο, γίνεται απλά αντιπαραγωγικό, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί δε εμπόδια για την ανάκαμψη και την εξισορρόπηση της οικονομίας καθώς μεταφέρει πόρους από την αποταμίευση προς την κατανάλωση και στρεβλώνει τα κίνητρα για εργατικότητα και αποδοτικότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα